sobota 27. ledna 2018

71.1

71. mapování lidského genomu (přehled metodických přístupů)
            Mapování genomu určitého organizmu je složitý proces. Pro co nejpřesnější představu o genové mapě zkoumaného organismu musíme zjistit následující fakta: Kolik má organismus chromozomů, na kterém chromozomu se jaký gen nachází, v jakém pořadí jsou geny na chromozomu umístěny; jak jsou od sebe geny vzdáleny. V současné době je již běžné i sekvenování genomů, což je proces, během kterého zjistíme kompletní sekvenci nukleotidů jaderné molekuly DNA organismu.
            Hybridomová metodaPočet chromozomů lze stanovit běžnými mikroskopickými technikami pomocí vhodného cytogenetického barvení. Složitější již je umisťování genů na jednotlivé chromozomy. Za tímto účelem byly vyvinuty speciální metody (hybridomová metoda), kdy se vytvářely buněčné kultury s kombinovanou chromozomovou výbavou (například člověka a myši). V těchto kulturách se postupně eliminovaly lidské chromozomy (nebo jejich části) a vyhodnocovala se přítomnost produktu sledovaného v závislosti na zbylých chromozomech (pokud v buňce zbyl pouze jeden lidský chromozom a produkt hledané genu se stále tvořil, potom bylo možné tento gen lokalizovat na onen chromozom). Tato metoda byla velmi zdlouhavá a vyžadovala velikou zkušenost.
            Hybridizace DNA – dvouvláknovou DNA lze reverzibilně denaturovat teplem – rozrušení vodíkových můstků mezi bázemi a oddělení obou řetězců. V modifikaci DNA-RNA použito vlákno mRNA, označené radioaktivním izotopem. Báze označená izotopem se hybridizuje s částí DNA, kde je odpovědný strukturní gen. V modifikace DNA-cDNA použita cDNA sonda, syntezována in vitro dle vzoru mRNA pomocí reverzní transkriptázy. Nově syntezované vlákno je kopií daného genu. Pro diagnostické využití je třeba získanou cDNA (copy) namnožit a znovu označit izotopem. Namnožení pomocí inkorporace cDNA do vhodného plazmidu, který je v bakteriích klonován. Plazmidy s cDNA pak použity jako sondy pro hybridizace DNA-cDNA na chromozomech nebo restrikčních fragmentech DNA oddělených do plochy elektroforézou. Metody jsou užívány k lokalizaci genů.
            Project „HUGO“ – mapování celého lidského genomu, patří mezi nejvíce diskutované projekty genového inženýrství. Tento projekt, často nazývaný „projekt tisíciletí“, si vyžádá nejméně jednu miliardu dolarů a předpokládá se, že na něm bude pracovat asi 5 000 kvalifikovaných odborníků po dobu 20 let. Pro úspěšnou realizaci projektu mapování celého lidského genomu je třeba nejprve vytvořit genetické mapy, potom fyzikální mapy jednotlivých fragmentů DNA, a teprve potom je možné provést sekvenování.
Cíle – zkoumat povahu, struktury, funkce a interakce genů, genetické elementy a genomy člověka příslušných patogenních organismů. Charakterizovat povahu a vývoj genetické variability u člověka a ostatních organismů. Studovat vliv genetické variability a životního prostředí na vlastnosti, příčiny, léčbu a prevenci chorob. Podporovat interakci, koordinaci a šíření informací a technologií mezi širokou veřejnost v oblasti genomiky, proteomiky, bioinformatiky, biologie systémů a klinických věd podporou kvalitního vzdělávání. Sponzorovat dialogy o sociálních, právních a etických otázkách spojených s genetickými a genomickými informacemi.
Mapa – značky na DNA sekvenci (RFLP, VNTR), štěpení DNA na velké fragmenty se značkami, použití BAC (bacterial artificial chromosome) (100 000-200 000 bp), knohovny klonů – přístup „clone by clone“, jejich mapování na lidské chromozomy (DNA fingerprints, FISH), kontigy (klony BAC knihovny), menší DNA fragmenty (cca 2 000 bp) – fágy, sekvenace, sestavení a anotace, databáze.
Venter (Celera genomics) a hugo – „shotgun sequencing“ – sekvenování dlouhých fragmentů (chtěl na celý genom), genom – náhodné fragmenty, sekvenace a sestavení pomocí „clone by clone“, rychlejší účinné pokud je k dispozici reference, chyby.


Žádné komentáře:

Okomentovat