sobota 27. ledna 2018

54. faktory narušující Hardy-Weinbergovu rovnováhu

54. faktory narušující Hardy-Weinbergovu rovnováhu
Mutační tlak – může docházet např. ke vzniku zcela nových alel či změně dominantní alely na recesivní i naopak. Četnost těchto jevů je velmi nízká a změny se během jedné generace téměř neprojevují.
Selekční tlak – selekce neboli přírodní výběr má velký vliv. Pokud alela nositele zvýhodňuje oproti jedincům bez této alely, bude frekvence této alely v následujících generacích postupně stoupat. Nevýhodné alely postupně ubývají, protože své nositele znevýhodňuje.
Migrace – migrace může znamenat obohacení genofondu o nové alely (ale i jeho ochuzení). Organismy žijí často na zcela specifickém místě, kde mohou tvořit více či méně izolované subpopulace. Pro výměnu genů (genový tok) mezi takovýmito populacemi je pak migrace nezbytná. Případné rozšíření těchto alel opět závisí na jejich adaptivní hodnotě (vliv selekce) – podmínky na původním a novém stanovišti se mohou lišit.
Genetický drift – neboli posun jsou náhodné posuny ve frekvenci jednotlivých alel v rámci genofondu dané populace. V praxi to znamená, že tyto změny frekvencí nepodléhají selekci, ale závisí vyloženě na náhodě při vzniku gamet a zygot (i nositel výhodné alely nemusí tuto alelu svým potomkům předat a tato se v další generaci neobjeví). Tyto změny jsou kumulativní – časem tak může dojít dokonce i k fixaci jedné alely a vymizení alely druhé. Genetický drift se uplatňuje v relativně malých populacích – čím je populace menší, tím výraznější je vliv driftu a tím častěji dojde k fixaci jedné z alel.
            Způsob rozmnožování – autogamie (samooplození), příbuzenské křížení (inbreeding), vnější křížení (outbreeding), panmixie.
Autogamie – homozygotizace populace, koeficient inbreedingu. Stálá frekvence, posun frekvence genotypů ve prospěch homozygotů. Získávání čistých linií kulturních rostlin, živočichů, laboratorních zvířat.

Vnější křížení – křížení nepříbuzných jedinců. Vnášení „nových“ cizích alel. Změny v četnostech gamet, heterozygotizace populace = často se uplatňuje heterózní efekt.

Žádné komentáře:

Okomentovat