4. struktura a funkce biomembrán
Buněčné membrány
Biomembrány jsou strukturním základem většiny buněčných
organel. Tyto membránové organely vykonávají či se podílejí na všech základních
buněčných funkcích. Biomembrána ohraničuje buňku od okolí (plasmatická
membrána), jiné vytvářejí ohraničené systémy, kompartmenty (membránové
organely), vytvářejí hierarchickou organizaci buňky s funkční metabolickou
specializací. Realizují regulovaný přechod látek z okolí do buňky a naopak
a přechod látek mezi kompartmenty. Dochází zde k biotransformaci energie
(při fotosyntéze a oxidačních fosforylacích). Obsahují receptory pro
nejrůznější chemické signály. Podílejí se na toku informace mezi buňkou a
okolím, uvnitř buňky a na signálních interakcích mezi buňkami. U prokaryontních
buněk jsou membránové struktury omezeny v podstatě pouze na ohraničení
buňky vůči okolí. Jiné membránové organely (telakoidy, mezosomy) nejsou zcela
obecné pro všechna prokaryonta. Plasmatická membrána je, z evolučního
hlediska, jednou z primárních buněčných struktur.
Molekulární
struktura biomembrán
Chemické
komponenty biomembrán
– základní komponentou všech biomembrán jsou molekuly lipidů a bílkovin.
Většinou jsou v poměru 1:1, někdy 3:1 (biomembrány myelinových obalů) nebo
1:3 (vnitřní membrána mitochondrií). V menší míře jsou
v biomembránách zastoupeny i sacharidy ve formě glykoproteinů a
glykolipidů.
Membránové
lipidy
– v lipidové složce biomembrán jsou zastoupeny dvě kategorie lipidů:
fosfolipidy a steroly. Nejčastěji se vyskytující typy membránových lipidů jsou
tyto: cylindrické (fosfatidylcholin, fosfatidylserin), kónické
(fosfatidylethanolamin, fosfatidylová kyselina), invertované kónické
(fosfatidylnositol). Membrány živočišných buněk obsahují více cholesterolu než
membrány rostlinných buněk, membrány bakteriálních buněk neobsahují cholesterol
vůbec. Délka řetězců mastných kyselin je také různá a jeden z nich
obsahuje jednu či více dvojných vazeb. Pro prostorovou organizaci molekul
fosfolipidů v biomembráně jsou důležité především jejich fyzikální vlastnosti,
zejména jejich polarita. Jeden konec zaujímá hydrofobní (lipofilní) skupiny
mastných kyselin a druhý konec hydrofilní (lipofobní) část molekuly
s polárními skupinami (zbytek kyseliny fosforečné, -OH, -NH3+).
Fyzikálně chemické vlastnosti fosfolipidů jsou tedy dány jak objemnou částí
nepolární, tak částí polární. Molekuly polárních lipidů jsou tedy amfifilní,
z čehož vyplývá, že se mohou vázat navzájem mezi sebou nebo s jinými
molekulami jak interakcemi hydrofobními, tak hydrofilními.
Glykolipidy
jsou lipidy s cukernou složkou v molekule. Jejich hlavní rolí je
zřejmě účast v buněčném rozpoznávání. Založeny na sfingosinu. Jsou ve
vnější vrstvě lipidové dvouvrtstvy. Jejich cukerná část vyčnívá z membrány
do okolního prostředí, kde funguje jako receptor pro specifické chemikálie a
jako látka pomáhající zakotvit buňku do okolní tkáně. Jejich funkcí je ochrana,
u nervových buněk udržuje náboj a koncentrace iontů, dokování proteinů
k membráně, buněčné rozpoznávání, buněčná adheze a rafty (organizační centra pro uspořádávání signálních molekul,
ovlivňují membránovou fluiditu a transport membránových proteinů a regulují
neurotransmisi).
Bílkoviny biomembrán – spektrum membránových
bílkovin je velmi široké. Většina biomembrán obsahuje několik desítek až set
různých bílkovin. Jsou však známy i membrány s velmi úzkým proteinovým
spektrem (membrány tyčinek jeden protein – rodopsin). Většina membránových proteinů
jsou globulární proteiny. Hojně jsou zastoupeny i glykoproteiny.
Z hlediska molekulární organizace biomembrán jsou fyzikálně chemické
vlastnosti membránových proteinů, především jejich amfifilie (střed řetězce je
hydrofobní, konce hydrofilní) zásadně důležitá, neboť určují charakter
interakcí s druhou komponentou biomembrán – s fosfolipidy – i
charakter interakcí mezi bílkovinami samotnými. Většina membránových bílkovin
jsou proteiny funkční, tj. jsou zde zastoupeny enzymy, receptorové proteiny,
transportní proteiny atd. Vláknité, neuspořádané, 20-30% všech genů většiny
genomů.
Lokalizace proteinů v membráně –
molekuly proteinů, jejichž povrch je tvořen převážně zbytky polárních
aminokyselin se váží na obě vnější plochy lipidové dvojité vrstvy. Vytváří tedy
periferní proteiny. Některé jsou zanořeny různě hluboko do membrány nebo
prochází celou membránou. Jsou to penetrující proteiny. Transmembránové
(glykoforin, receptory, kanály, enzymy, multispecializované (kanály),
jednoúčelové (rodopsin)).
Uspořádání molekul v biomembráně –
nosným kontinuem všech biomembrán je souvislá dvojitá vrstva (bimolekulární
film) molekul lipidů. Molekuly bílkovin jsou připojeny buď na povrchu této
dvojité vrstvy (periferní proteiny) nebo jsou o ní přímo zabudovány (vnitřní či
integrální proteiny).
Bimolekulární film lipidů – uspořádání lipidů
v bimolekulárním filmu vyplývá z fyzikálních vlastností molekul
polárních lipidů, především fosfolipidů. Molekuly jsou orientovány ve dvou
vrstvách kolmo k ploše membrány. Přitom hydrofilní „hlavičky“ polárních
lipidů jsou orientovány na povrch filmu a hydrofobní konce dovnitř. Tato
organizace je z termodynamického hlediska výhodná (minimální energie). Za
určitých podmínek se tvoří samovolně – autoorganizace. Membrány jsou
asymetrické. U živočišné buňky ve vnější vrstvě převažují lecitin a
sfingomyelin a ve vnitřní kefaliny, fosfatidylserin a fosfatidylethanolamin.
Glykolipidy jsou vždy ve vnější vrstvě plazmatické membrány, přičemž cukerná
složka je vždy orientována na povrch buňky. Asymetrie v rozložení lipidů
(cholesterolu) má význam pro realizaci membránových funkcí. Řetězce mastných
kyselin směřující do vnitřní zóny jsou volně pohyblivé. Vnitřek má tedy „tekutý
charakter“ a různé nepolární molekuly jím mohou v ploše membrány volně
difundovat. Pohyblivost řetězců závisí ovšem na druhu fosfolipidů a na teplotě.
Nenasycené uhlovodíky jsou pohyblivější. Snížením teploty dojde ke snížení
pohyblivosti na minimum a film se chová jako rigidní struktura. Tuto teplotu
nazýváme bod přechodu. Molekuly lipidů mohou volně rotovat kolem své osy, a
navíc měnit svou vzájemnou pozici – mohou se „promíchávat“. Možné stupně
volnosti: rotace molekuly, pohyb postranních řetězců, laterální difúze,
flip-flop (překlápění). Určitou stabilizující funkci, která omezuje difuzibilitu,
má cholesterol v důsledku struktury své molekuly. Cholesterol snižuje těž
bod přechodu, čímž umožňuje u některých organismů zachovat funkčně důležitou
fluiditu i při relativně nízkých teplotách.
Lipidové rafty – kombinace glykosfingolipidů
a proteinových receptorů organizuje plasmatickou membránu d malých kompartmentů
(mikrodomén) nazývaných lipidové rafty. Tyto rafty se mohou volně pohybovat po
lipidové dvojvrstvě, jejich vnitřní struktura je však pevněji uspořádána.
Funkcí lipidových raftů je uspořádávání signálních molekul (jsou to organizační
centra), organizace transportu membránových proteinů a regulace neurotransmise
a je to platforma pro vstup virů. Složení lipidových raftů se od okolní
plasmatické membrány liší. obsahují 3-5krát větší množství cholesterolu (který
funkčně drží lipidové rafty pohromadě) a je zde až o 50% více sfingomyelinu
(nahrazuje fosfatidylcholin – toho je naopak v lipidových raftech méně).
Planární – jsou kontinuální s rovinou plasmatické
membrány, chybí u nich rozpoznávací znaky. Obsahují flotilinové proteiny
(flotiliny) a jsou v neuronech a lukocytech.
Kaveoly – tvoří invaginace plazmatické membrány,
tvarem připomínají baňku. Obsahují kaveolinové proteiny (kaveoliny) a jsou to
nejsnadněji pozorované struktury v lipidových raftech. Glie, astrocyty,
oligodendrocyty, některé neurony. Endocytóza, signalizace, ochrana. Různá
denzita (ledviny – endotelie, adipocyty).
Flotiliny a kaveoliny mají schopnost přivádět do lipidových
raftů signální molekuly, a hrají tak důležitou roli například v signální
transdukci neurotransmiterů.
Fluidita
membrán
– podobně jako molekuly lipidů, mohou migrovat (difundovat) v ploše
membrány i molekuly proteinů. Tekutý (fluidní) charakter biomembrán má patrně
zásadní význam pro jejich funkci. Umožňuje redistribuci funkčních proteinů na
různá místa membrány, inzerci nových proteinů, splývání (fúzi) různých
biomembrán a velkou plasticitu membrány jako fyzikální struktury. Míra
tekutosti dvojné vrstvy při dané teplotě závisí na fosfolipidech, z nichž
se skládá, a též na povaze uhlovodíkových řetězců – čím těsněji a pravidelněji
se může řetězec sbalit, tím viskóznější a méně tekutá dvojvrstva bude. Kratší
řetězce zmenšují snahu uhlovodíkových konců navzájem interagovat, a proto
tekutost dvojvrstvy zvyšují. Dvojné vazby vytvářejí nepravidelnosti, a tak
dvojvrstvy s větším počtem dvojných vazeb jsou tekutější (ztěžují
přikládání řetězců k sobě). Tekutost membrány je snižována přítomností
cholesterolu, který vyplňuje mezery mezi sousedními fosfolipidovými molekulami,
a tak zpevňuje dvojvrstvu a snižuje její tekutost a propustnost. Tekutost
biomembrány je pro buňku důležitá. Umožňuje membránovým proteinům interagovat
navzájem a rychle difundovat v rovině membrány, což je důležité například
při buněčné signalizaci. Umožňuje membránovým lipidům a proteinům se přemístit
z místa, kde byly po své syntéze začleněny, do jiných míst v buňce.
Umožňuje membránám fúzi (splynutí) a smísení jejich molekul. Zajišťuje také
rovnoměrné rozdělení membránových molekul mezi dceřiné buňky při buněčném
dělení. Fluidita vykazuje i různá omezení. U buněk s dvěma póly nemohou
difundovat proteiny mezi oběma póly, jinak by se ztratila účelnost pólů. Jiné
zase omezuje vazba na membránový skelet.
Důkaz – selektivní značení –
fúze (když se dvě buňky spojí, proteiny jejich membrán se po nějaké době smísí
a rovnoměrně rozptýlí mezi sebou), pohyb receptorů, vybělování (když vybělíme
nějaké malé místo na buňce, membránové proteiny ho budou postupně opět zaplňovat).
Glykokalyx – glykoproteiny a
proteoglykany napojené na oligosacharidové řetězce jiných glykoproteinů a
proteoglykanů. Přechází plynule do extracelulární matrix. Síť polysacharidů
určuje povrchový náboj buňky, může ovlivňovat koncentraci iontů v mikrookolí
buňky, eventuálně fungovat jako jakýsi filtr, který ovlivňuje příliv látek
k buňce. Mohl by působit i jako jakási ochranná vrstva, která chrání
plazmatickou membránu před působením extracelulárních enzymů. Význam pro
rozpoznávání buněk při oplození, při indukci diferenciace (různé spektrum
sacharidů u různých buněk).
Význam –
rozdělení do membránových kompartmentů. Velký vnitřní povrch, který má význam
pro metabolické procesy, neboť mnoho enzymů je vázáno přímo na biomembrány.
Kompartmenty umožňují především diferencovanou metabolickou funkci organel.
Jednotlivé metabolické procesy tak probíhají odděleně od ostatních (navzájem si
„nepřekáží“), protože selektivně propustná membrána umožňuje zajistit relativně
vysokou koncentraci určitých enzymů a metabolitů. Vymezuje činnost některých
enzymů do určitého prostoru (hydrolytické enzymy v lysozomu). Specifické
interakce mezi kompartmenty, především jejich spojování cestou splývání
membrán, je také cestou pro „propojení“ jednotlivých metabolických procesů a
pro organizovaný přesun látek v buňce. Kompartmentace umožňuje diferenciaci
a současně koordinaci jednotlivých procesů metabolismu buňky. Udržuje tvar,
umožňuje fúzi, zajišťuje buněčnou i organelovou motilitu a adhezi.
Spojení
s extracelulární matrix – glykokonjugáty: fibronektin, laminin,
imunoglobuliny, integriny, kadheriny, MHC receptory, heparany, chondroitin
sulfáty, proteoglykany.
Spojení
s intracelulárními komponenty – ankyrin, spektrin, adducin, dematin,
aktin, proteiny membrány.
Membránové
deformace – plazmatická membrána – planární, objevují se mikrodeformace
(filopodie, lamelipodie, klatrinové váčky, kaveoly), membránové organely –
zakřivené, mnoho ohybů. Metabolismus lipidů, nepřímé deformace proteinových
konstrukcí („scaffolding“), interakce – lipidy a proteiny + participace
cytoskeletu.
Žádné komentáře:
Okomentovat