sobota 27. ledna 2018

38.1

38. Mendelovy zákony
            U každého diploidního potomka se alelární pár skládá z jedné alely otcovské a jedné alely mateřské. Přenos alel na potomky podléhá základním pravidlům kombinatoriky. Jako první vyřešil tuto problematiku právě Johann Gregor Mendel. Od něj taktéž pochází kombinační (Mendelovské) čtverce. Jeho poznatky lze shrnout do 3 Mendelových zákonů. Mendelovy zákony jsou univerzální, tvoří základ genetické vědy. Jsou výsledkem jeho experimentů s odrůdami hrachu – křížil čisté linie odrůd, které se odlišovaly v jednom nebo více přesně definovaných znacích a pozoroval nejméně dvě generace potomstva kříženců.
            Zákon o uniformitě F1 (filiální) generace – při vzájemném křížení 2 homozygotů vznikají potomci genotypově i fenotypově jednotní. Pokud jde o 2 různé homozygoty jsou potomci vždy heterozygotními hybridy.
            Zákon o štěpných poměrech v F2 generaci – při křížení 2 heterozygotů může být potomkovi předána každá ze dvou alel (dominantní i recesivní) se stejnou pravděpodobností. Dochází tedy ke genotypovému a tím pádem i fenotypovému štěpení = segregaci. Pravděpodobnost pro potomky je tedy 25 % (homozygotně dominantní jedinec): 50 % (heterozygot): 25 % (homozygotně recesivní jedinec). Tudíž genotypový štěpný poměr 1:2:1. fenotypový štěpný poměr je 3:1. Pokud je mezi alelami vztah kodominance, odpovídá fenotypový štěpný poměr štěpnému poměru genotypovému.
            Zákon o nezávislé kombinovatelnosti alel – při zkoumání 2 alel současně dochází k téže pravidelné segregaci. Máme-li 2 polyhybridy AaBb může každý tvořit 4 různé gamety (AB, Ab, aB, ab). Při vzájemném křížení tedy z těchto 2 gamet vzniká 16 různých zygotických kombinací. Některé kombinace se ovšem opakují, takže nakonec vzniká 9 různých genotypů (poměr 1:2:1:2:4:2:1:2:1). Nabízí se nám pouze 4 možné fenotypové projevy (dominantní v obou znacích, v 1. dominantní a v 2. recesivní, v 1. recesivní a v 2. dominantní, v obou recesivní). Fenotypový štěpný poměr je 9:3:3:1. Tento zákon samozřejmě platí pouze v případě, že sledované geny se nachází na různých chromozomech nebo, je jejich genová vazba natolik slabá, že nebrání jejich volné kombinovatelnosti.
            Zákon o samostatnosti alel – genotyp je soubor samostatných genů určujících znaky. Každý znak je určen dvojicí samostatných alel.

            Zákon o segregaci alel – dvojice samostatných alel se při zrání rozcházejí a do každé gamety přechází jedna z obou alel.

Žádné komentáře:

Okomentovat