sobota 27. ledna 2018

34.1

34. struktura eukaryotních chromozomů
            Genetická informace v buňkách eukaryotních organizmů není uložena v jediné molekule DNA. Namísto toho je rozdělena do několika úseků. Tyto úseky DNA tvoří komplex s různými proteiny a existují v jádře jako určité funkční jednotky. Tyto jednotky obecně nazýváme chromozomy. Chromozomy jsou nejlépe pozorovatelné až v průběhu buněčného dělení, během kterého se spiralizují a získávají svůj známý tvar.
            Makrostavba – v průběhu interfáze se jednotlivé chromozomy nachází v buněčném jádře v rozvolněném – despiralizovaném stavu a nemůžeme je mikroskopem pozorovat. To se mění v průběhu buněčného dělení (typicky v mitóze), kdy se chromozomy spiralizují a získají svůj typický tvar, který jež v mikroskopu pozorovat můžeme (pozorování metafyzických chromozomů). v průběhu metafáze vypadá chromozom jako podlouhlý objekt se dvěma rameny, mezi nimiž je ztenčená oblast (centromera). Koncová část ramen se potom označuje jako telomera. Ramena často nebývají stejně dlouhá – proto na chromozomu (podle polohy centromery) rozlišujeme krátké rameno (p) a dlouhé (q). Při pozorování chromozomu v metafázi se rovněž všimneme, že je tvořen dvěma chromatidami, spojenými v oblasti centromery. Obecně pak chromozomy podle uložení centromery dělíme na chromozomy: telocentrické (1 rameno, u člověka není), metacentrické (stejně dlouhá ramena), submetacentrické (jedno raménko je mírně kratší), akrocentrické (jedno raménko je extrémně kratší). Akrocentrické chromozomy mají typicky velmi krátká ramena, na kterých je oddělena speciální struktura – tzv. satelit. Tato struktura tvoří tzv. organizátor nukleolu (podílí se na stavbě jadérka) a obsahuje geny pro rRNA.
            Mikrostavba – chromozomy jsou ve skutečnosti komplexem složeným z nukleové kyseliny (DNA) a proteinů (histonové a nehistonové proteiny). Základní stavební jednotkou chromozomu jsou tzv. nukleozomy – malé útvary tvořené 8 histony, které jsou obtočeny přibližně 146 páry bazí molekuly DNA. Spiralizací těchto nukleozomů vznikají chromatinová vlákna a další spiralizací těchto vláken vznikají již celé chromozomy. Histony jsou specifické bazické bílkoviny, které tvoří komplex s DNA. Rozeznáváme 5 (6) typů histonů: H1, H2A, H2B, H3, H4, (H5). v rámci 1 nukleosomu je histonový oktamer tvořen dvojicí každého z těchto histonů: H2A, H2B, H3, H4. Poslední typ – H1 – je umístěn mimo tento oktamer. Hraje úlohu ve spiralizaci v solenoid.

            Autozomy a gonozomy – mezi chromozomy existují ještě určité rozdíly, a to vzhledem k pohlaví. Chromozomy se totiž dělí na chromozomy somatické (autozomy), které tvoří homologní (shodné) páry a jejich přítomnost není specifická pro určité pohlaví, a dále na chromozomy pohlavní (gonozomy), které určují pohlaví jedince a jsou heterologní (liší se svou stavbou). Např. u člověka nacházíme 22 párů autozomů a 1 pár gonozomů – přičemž pohlavní chromozomy označujeme písmeny X a Y.

Žádné komentáře:

Okomentovat