sobota 27. ledna 2018

31.1

31. zdroje variability u člověka
            Obecný název pro různé sekvence v určitých částech genomu je varianta. Dříve se užívalo označení mutace pro formy, jejichž frekvence v populaci nepřesahovala 1 % (ovšem toto označení vzbuzuje dojem negativního působení na nositele), a polymorfismus pro formy častější. Pokud jde o varianty uvnitř lidských genů, mohou onemocnění způsobovat jak mutace v exonech, tak v intronech či promotorových sekvencích. Výraz polymorfismy DNA se užívá pro popis variant v sekvenci DNA určitého lokusu na různých chromozomech a u různých individuí. Nacházejí se většinou v úsecích mezi geny, jen v menšině uvnitř genů. Jsou nepostradatelné při genetickém mapování, diagnostice chorob a identifikaci jedince.
            Molekulární podstata polymorfismů
RFLP – restriction fragment length polymorphism, neboli polymorfismus délky restrikčních fragmentů, vychází z variant zasahujících rozpoznávací místo restrikčních endonukleáz. Pokud rozpoznávací místo zanikne, vznikne fragment delší, což je detekovatelné gelovou elektroforézou nebo Southernovou metodou. Delší fragment vznikne i v případě, pokud se mezi dvěma konstantními restrikčními místy vyskytne větší nebo menší počet tandemových repetic (VNTR – variable number of tandem repeats – polymorfismus).
STR – short tandem repeats (mikrosatelity), jsou v genomu velmi časté a lze je velmi snadno detekovat PCR.
SNP – single nucleotid polymorphism. Bodové substituce beze změny rozpoznávacího místa.
            Epigenetika – funkční změny.

Epigenetika studuje reverzibilní dědičné změny ve funkci genu, které nastávají bez ohledu na změny v sekvenci jaderné DNA. Lze ji také definovat jako tzv. chromatinovou dědičnost, protože je provázena strukturními i chemickými modifikacemi chromatinu. Epigenetické změny hrají klíčovou roli v normálním vývoji, stejně jako v nemoci. Epigenetické děje – zapínání, korigování výkonu či úplné vypínání genů – jsou vrcholem genetického řízení. Epigenetické změny jsou ovlivnitelní, dědičné a v mnoha případech vratné. DNA modifikace, modifikace histonů, imprinting

Žádné komentáře:

Okomentovat