sobota 27. ledna 2018

22. hlavní (vybrané) signální dráhy u eukaryontních buněk

22. hlavní (vybrané) signální dráhy u eukaryontních buněk
GPCR signalizace – signální molekula se naváže na GPCR. To vede k aktivaci G-proteinu (GDP à GTP) a oddělení podjednotek. Aktivovaná alfa-podjednotka aktivuje cílový protein. Po skončení signalizace dojde oddělení alfa-podjednotky od proteinu a spojení podjednotek (GTP à GDP). Aktivovaný protein (adenylcykláza) způsobí změnu ATP na cAMP, který aktivuje (fosforyluje) proteinkinázu A. Proteinkináza A se skrz nukleární pór dostane do jádra, kde aktivuje (fosforyluje) transkripční regulátor a umožní transkripci genu. Aktivovaný transkripční regulátor (CREB – cAMP response element-binding protein) se naváže na CRE (cAMP response element) na DNA, kde se na něj naváže ještě CBP (CREB-binding protein), který koaktivuje CREB a dojde k transkripci genu.
Cholera – dvě podjednotky (alfa a beta). Naváže se na GPCR a alfa-podjednotka se dostane do buňky. Dojde k aktivaci G-proteinu a pak adenylát cyklázy. To vede k tvorbě cAMP z ATP a aktivaci proteinkinázy, která aktivuje CFTR (cystic fibrosis transmembrane regulator) chloridový kanál a chloridy jsou z buňky a za nimi voda, Na+, K+, HCO3-.
Proteinkináza C – signální molekula na GPCR, aktivace G-proteinu, aktivace fosfolipázy C, změna PIP2 na IP3 (vše na membráně). Dále může dojít k aktivaci diacylglycerolu a aktivaci proteinkinázy C. Dále může ale IP3 na iontový kanál na ER, Ca2+ do cytosolu a na proteinkinázu C.
            Signální molekula à GPCR à G-protein à adenylát cykláza à cAMP à Proteinkináza A à proteiny regulující expresi genů/cílové proteiny.
            Signální molekula à GPCR à G-protein à fosfolipáza C à (diacylglycerol à Proteinkináza C à proteiny regulující expresi genů/cílové proteiny) à IP3 à Ca2+ à (PKC à proteiny regulující expresi genů/cílové proteiny) à kalmodulin à CaM-kináza à proteiny regulující expresi genů/cílové proteiny.
            Signální molekula à RTK (receptor tyrosine kinase) à fosfolipáza C à (diacylglycerol à PKC à proteiny regulující expresi genů/cílové molekuly) à IP3 à Ca2+ à (PKC à proteiny regulující expresi genu/cílová molekula) à kalmodulin à CaM-kináza à proteiny regulující expresi genu/cílové proteiny.

            Signální molekuly à RTK à Grb2 (growth factor receptor-bound protein) à Ras-GEF (sos – son of sevenless; guanine nucleotide exchange factor) à Ras à (MAP kinase kinase kinase à MAP kinase kinase à MAP kinase à proteiny regulující expresi genů/cílové proteiny) à PI3-kinasa à PIP3 à (PDK1 – phosphoinositide-dependent kinase à cílové proteiny) à Akt kinase (proteinkinasa B; ser/thr) à cílové proteiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat