sobota 27. ledna 2018

10.1

10. lyzozomy, peoxizomy
Lysozomy a peroxisomy – jsou strukturně jednoduché kompartmenty všech eukaryontních buněk. Funkčním ekvivalentem lyzosomů u buněk rostlin a hub jsou vakuoly a glyoxysomy jako ekvivalenty peroxisomů živočišných buněk. Obecnou funkcí všech těchto organel jsou katabolické biochemické procesy.
Lysozomy – byly poprvé biochemicky prokázány kolem 50. let a o 10 let později identifikovány v elektronovém mikroskopu jako membránové struktury. Lysozomy jsou kompartmentem obsahujícím asi 40 hydrolytických enzymů (proteázy, nukleázy, lipázy, fosfolipázy, fosfatázy, sulfatázy atd.) s optimem pH kolem 5 (jde o kyselé hydrolázy). Biomembrána lysozomů má specifické permeační charakteristiky, obsahuje ATPázu, která transportuje H+ do lumina (tím udržují nízké pH) a musí obsahovat i rekogniční proteiny, určující, s jakými jinými membránovými kompartmenty mohou lysozomy fúzovat. Lysozomy před fúzí označujeme jako lysozomy primární, po fúzi s nějakým jiným kompartmentem jako lysozomy sekundární. Terciární lysozomy obsahují zbytky materiálu, který už nejde rozložit (lipofuscin). Primární lysozomy vznikají odštěpením z cisteren Golgiho aparátu na jeho trans straně (nejprve jako měchýřky s clathrinem, který se později rozpouští). Enzymy lyzosomů jsou však syntezovány a také glykosylovány v drsném ER. Za specifickou akumulaci enzymů do lysozomů je patrně zodpovědná jejich modifikace zbytky fosforylované manózy. Základní funkcí lysozomů je rozkládat pro buňku nepotřebné látky, jsou lytickým kompartmentem. Substráty, jež mají být rozloženy, jsou však zpravidla obsaženy v jiných membránových kompartmentech. Proto primární lysozomy fúzí s nimi splývají. Vytvářejí se tak sekundární lysozomy, ve kterých pak probíhá vlastní hydrolytický rozklad. Některé z těchto sekundárních lysozomů mají své vlastní názvy, např. trávicí vakuoly vznikají fúzí lysozomů s měchýřkem odštěpeným z plazmatické membrány, který uzavírá fagocytovanou částečku. Multivesikulární tělíska, který vznikají splýváním lysozomů s endocytózovými měchýřky, autofagické vakuoly, ve kterých jsou rozkládány vlastní membránové organely buňky. Produkty hydrolýzy mohou přecházet membránou sekundárních lysozomů do cytoplazmy, kde jsou metabolicky reutilizovány, nebo jsou exocytózou z buňky odstraňovány (např. sekreční vakuoly u prvoků). U rostlinných buněk slouží vakuoly jako depo odpadních látek po celý život buněk. Lysozomy realizují také programovanou smrt některých buněk v průběhu embryogeneze, a to u těch tkání, které se pouze přechodně při vývinu embrya objevují. Mutací některých genů kódujících lysozomální kyselé hydrolázy vznikají poruchy ve funkci lysozomů. V sekundárních lyzozomech se pak produkty nedokončené hydrolýzy hromadí. Nejčastěji jde o glykosaminoglykany (mukopolysacharidy), glykoproteiny, glykogen, lipidy a glykolipidy. Hromadění lysozomů pak způsobí poruchu ve funkci buňky. Nejznámější z tohoto druhu chorob jsou mukopolysacharidózy. Při Hurlerově chorobě se hromadí glykosaminoglykany v kostních buňkách (nejen v nich), což vede k deformaci kostí (chybí enzym α-L-iduronidáza). Autofágie (kvalita organel, cholesterol, přežívání, degradace), exocytóza (reparace membrán, metastázování, fertilizace, remodelace), smrt (LMP – lysosomal membrane permeabilization)
Protonová pumpa (H+ ATPáza) – protein membrány lysosomů, který za spotřeby ATP dostávají H+ ionty do lysosomu, kde udržují stálou hodnotu pH (4-5).
Choroby – deficience hydroláz, asistující proteiny, aktivační proteiny, proteiny v intracelulárním transportu, dědičné, fenotypicky heterogenní, léčba (ERT – enzyme replacement therapy, transplantace hematopoetických kmenových buněk, genová terapie), Tay-Sachs (nedostatek hydroláz, projevuje se v nervových buňkách mozku), Pompeho choroba (defekt enzymu – kyselé alfa glykosidázy nebo transportního proteinu, hromadění lysozomálního glykogenu v buňkách a tkáních), Gaucherova choroba (defekt enzymu glukocerebrosidázy, hromadění molekul tuků zvaných cerebrosidy v buňkách retikuloendoteliáního systému a vede ke zvětšení jader a sleziny, poruchy kosterního systému), mucipolysacharidózy
Peroxisomy – jsou velmi variabilní strukturou z hlediska obsahu enzymů. Nejčastější z nich je kataláza a enzymy, které mohou přímo odnímat substrátu vodík za vzniku H2O2. Kataláza pak peroxid štěpí a kyslík využívá k oxidaci řady látek (fenolů, formaldehydu, alkoholů atd.). Některé jedovaté látky tak mohou být detoxikovány (např. asi polovina etanolu přijatého do organismu je v jaterních buňkách oxidována na acetaldehyd). Většina peroxisomů může také katalyzovat rozklad mastných kyselin na acetyl CoA. Membrána peroxisomů vzniká odštěpením z membrány hladkého ER. Jejich enzymy (u jaterních peroxisomů člověka oxidáza D-aminokyselin, urátoxidáza a kataláza) jsou však syntezovány na cytoplazmatických ribozomech. Prostřednictvím specifických rekogničních proteinů se tedy tyto enzymy sekundárně dostávají do peroxisomálního kompartmentu. Oxidace močových a aminokyselin, produkce cholesterolu a plasmalogenů.

Adrenoleukodystrofie (ALD) – porucha lipidového metabolismu projevující se neurologickou symptomatologií a symptomy insuficience kůry nadledvin.

Žádné komentáře:

Okomentovat